top of page

5 dejtingråd som faktiskt är bra

TikTok, YouTube och våra Instagram-flöden svämmar över av relationsråd som "tre tecken på att hon gillar dig" eller "så här gör du för att få tillbaka din dejt som är undvikande", "hon dissar dig för att spela svår" eller "såhär ska du göra för att göra honom besatt av dig". Idag sköljde videosarna över mig så till den milda grad att jag blev förbannad och stampade min väg till gymmet och blängde argt på alla som passerade.


Varför ska vi lista ut små tecken och gissa oss till att någon gillar oss?


Varför ska vi anpassa våra beteende för att någon ska vilja komma tillbaka?


Varför ska vi manipulera någon till att tycka om oss?


Nej. Nån jävla måtta.


Efter träningspasset, mat och lång dusch har jag förmåga att lugnt och sansat sammansätta några råd som inte göder din ångest och osäkerhet eller rädsla utan kanske till och med gör någon nytta istället. Och kom ihåg, fundera en vända på vem det är som ger råden ni ser i dessa videos. Tänk över om du verkligen är rätt målgrupp, och vad deras budskap går ut på.


Här kommer fem riktigt bra dejtingtips, som faktiskt funkar istället.


1. När du undrar vad din dejt tycker om digOavsett vad din kompis tror, vilka emojis han senast använde, vad hon sa till dig på förra dejten, vad tarot-läsaren på YouTube säger eller TikTok-psykologen berättar - så kan vi aldrig gissa oss till vad någon verkligen tycker om oss. Mest egentligen för att det ändrar sig, hela tiden. Från minut till minut, dag till dag. Känslor är aldrig konstanta, och många olika aspekter spelar in. När det kommer till kritan så är känslor kroppsliga förnimmelser som bland annat påverkas av utsöndrande av signalsubstanser. Det influeras av hur vi mår, vad vi har i bagaget, vad vi triggar i varandra. Vad personen du fattat tycker för känner eller inte känner för dig är i just dejting-skedet inte särskilt viktigt. Även fast det i allra högsta grad såklart känns så - när vi gillar någon tycker vi att det är den absolut mest värdefulla informationen att få reda på - om dem gillar oss tillbaka. Därför tjänar folk en jäkla massa pengar på att berätta för dig hur du ska veta vad andra människor tycker om dig. Tyvärr är de tipsen inte särskilt effektiva för att ge oss säkra svar.


Det mest gynnsamma du kan göra är att reflektera över vad du tycker och känner. Spendera tid med dina kroppsliga förnimmelser och KÄNN, njut om det känns varmt och pirrigt och skönt och inspirerande. Mjölka erfarenheten, det är en känsla vi inte ska förstöra med tankeverksamhet och att placera oss utanför oss själva för att söka svar som inte går att finna - vi ska sitta kvar i härligheten. Vad fint det är att tycka om någon, vad fint det är att uppskatta en annan människas närvaro. Vad underbart att någon kunde väcka dessa upplevelser inom dig. Vad vi väcker i dem är sekundärt, vad du upplever nu är en gåva. Kanske händer det igen, kanske med någon annan.


Öva också på att våga vara sårbar, visa att du är intresserad, berätta att du vill ses mer. Det är inte ball att spela svår, det är inte så vi skapar kärleksfulla, givande relationer som håller i längden. Och det är väl det du vill göra? Om du är ärlig och sårbar ger du personen du dejtar chans att vara det också, hur hen svarar ger dig all information du behöver för om du ska fortsätta investera i hen.


2. När du gillade dejten men personen drar sig undanJa hörni, vad gör man? När man träffade sin soulmate men personen plötsligt är väldigt upptagen, slutar skriva gulliga meddelanden och uppdaterar tinder-profilen. Spela svår, bli kall, låtsas vara upptagen, lägg ut snygga bilder på Instagram och visa vad roligt du har utan dem. Så kanske de känner att de går miste om något och vill vara med istället? Om du vill må skit på kuppen, absolut, kör i vind.


Om du dejtar en person som du uppskattar, har trevligt med och vill utforska mer - magiskt. Unna daj. Det händer ju inte varje dag. Men när personen blir svalare och verkar tappa intresset, vad fan gör man då för att få tillbaka gnistan? Du tänder din egna gnista genom att ägna dig åt saker som får dig att må bra. Ge dig själv den kärleken du söker, ge dig själv den bekräftelse som den här personen just nu frånhåller dig. Var snäll mot dig själv, träffa människor du tycker om, ring ett god vän, dansa i lägenheten, kolla på en serie du gillar, ta en lång dusch. En person som gett dig bekräftelse, fått dig att känna härliga saker och sett till att din kropp utsöndrar oxytocin och dopamin bara genom att smsa en söt emoji som tvärt slutar med det kommer ge dig abstinens. På riktigt. Det är sant. Dem gör dig höga och när de drar sig undan mår du skit av abstinens. Istället för att jaga nästa high, av dem eller av någon annan motsvarig person (ex eller nytt ragg) - ge dig tid, omsorg, kärlek och bekräftelse. Det kommer inte att bli en lika stark high, tyvärr. Men den är desto mer hälsosam. Rid ut vågen av abstinensen och fyll på med goda ting under tiden. Kanske återkommer personen, eller så stöter du på en ny.


Vissa känslostormar går inte att skynda på, dem kan bara ridas igenom. Stå ut! Solen stiger alltid på nytt.


3. När alla bra personer verkar vara slut eller ointresserade av digTa en paus och ägna dig åt något annat. Desto mer vi fokuserar på det vi inte har desto mer brist upplever vi, längtan efter kärlek är i sig en negativ upplevelse. Desto mer vi fokuserar på kärleken som omger oss hela tiden, och människorna som väljer oss här och nu desto mer uppfyllda av kärlekskänslor blir vi. Den sistnämnda är en magnet för härligheter, den första... not so much. Att längta och sakna är en av livets paradoxer - desto mer vi desperat behöver uppfyllas av något utanför oss desto mer tomma och ensamma känner vi oss. Men desto mer vi noterar de som ringer oss, de som ger oss en spontan komplimang, de som minglar vid kaffeautomaten, de vänner som frågar om vi vill hänga, den släkting som skickar ett pinsamt loggmeddelande på Facebook. Det kanske inte är den kärlek vi ser fram emot att uppleva, men det ÄR kärlek. Här och nu. Sug upp den. Uppskatta den. Tacksamhet sprider sig som ringar på vattnet, kärlek också. Det spelar ingen roll var ifrån den härstammar - sug åt dig som en svamp. Börja, för all del, att skriva tacksamhetsdagbok. Gör det någon vecka och se vad som händer, vilka möjligheter som uppdagar sig och vilka personer och möjligheter som manifesterar sig i din fysiska verklighet. I dare you!


Och för alla personer du stött på som inte varit för dig, för alla gånger du försökt men det inte blivit något bra. För de där som inte behandlat dig med värdighet. Bär med dig erfarenheterna, lägg alla insikter på hög. För varje person du stöter på lär du dig mer och mer om vad du tycker om och vad du inte tycker om, du blir expert i att veta vad som är för dig och vad som inte är det. Alla negativa upplevelser ger oss information som berikar oss positivt.


4. När dem gillar dig men du inte gillar demHär finns det en distinkt liten skillnad som får fatala påföljder beroende på. Det är nämligen väldigt viktigt att fundera över varför du inte gillar personen. För om du och personen du träffat saknar kemi, banter, vibes och attraktion då gör du helt rätt i att tacka så hemskt mycket för personens tid och energi, önska dem lycka på sin quest i att finna sin själsfrände och sedan varsamt och kärleksfullt gå vidare.


Om du istället börjat känna obehag kring personen för att gamla mönster triggats - då behöver du ha en annan approach. Och hur vet man skillnaden då? Bra fråga.


Du kommer känna om ni har bra energi, kemi mellan er och om ni verkar ha som en magnetisk attraktion mellan er. Oavsett hur ni ser ut och vem som är vilkens typ eller inte, sånt bara löser biologin ändå. Det är oförklarligt, men det känns. Hur det känns naturligt att vara nära, bekvämt att öppna upp. Att uppleva det i kombination med sårbarhet, och riva upp gamla sår eller aktivera mönster kan bli läskigt. Det kan väcka skit från vårt förflutna och det kan göra oss rädda, så pass rädda att vi övertygar oss om att det här obehagliga är orsakat av personen i fråga. Då känns det ibland mer tryggt att avsluta, och vi känner lugn när vi gör det. Om du känner igen dig i detta beteende finns det ett eget inre jobb att göra.


Om det istället är så att din kropp och själ nästan stöts bort från personen, du gillar inte hens naturliga doft, känner inte att du vill närma dig eller ens kramas, helst håller ett visst avstånd och tycker samtalen faller platta. Fast personen egentligen bockar alla rutor i listan över krav och förväntningar, ser ut sådär som du tänkt dig och för sig väl. Ja då spelar det ju liksom ingen roll hur bra någon är. Det är inte din person och det absolut bästa du kan göra är att på ett så kärleksfullt och ärligt vis som möjligt tacka för dig. Du behöver inte "ge personen fler chanser" för att det är en bra person - det är någon annans bra person, släpp dem fria.

5. Respektera dig själv, och andraTa ingen skit, är ett simpelt och spartanskt råd som trots allt *har något*. Hur snygg någon än är, hur trevlig hen än var, vilken otrolig kemi ni hade eller hur hen behandlade dig förra veckan spelar ingen roll i jämförelse med vad som sker här och nu i stunden. Vad som var är nu borta, vad du har att röra dig med existerar här och nu. Ge människor the benefit of the doubt, ge dem en chans - men ta ingen skit. Sitt inte och vänta på någon som inte respekterar dig och din tid. Värdera dig själv, din tid och ditt känsloliv högt och sätt gränser för hur man får behandla dig. Var beredd att tacka för dig om någon rör sig utanför dina gränser, fysiskt, emotionellt eller psykiskt. Och om någon glider ur bild och tackar för sig trots att du ser på situationen annorlunda - respektera deras gränser. Låt det som glider in i ditt liv göra det, och låt det som vill glida ut glida ut. Släpp kontrollen och visa människor den respekten, dem har också rätt att ta beslut kring sitt liv och vilka de vill ha där.


Om du show up ärligt och med goda intentioner, utmanar dina sår och triggers, vågar vara sårbar och visar ditt intresse så kan du vara stolt över vem du varit i situationen. Du behöver inte bevisa dig för någon annan, du behöver bara känna dig nöjd med vem du varit och agerat som. Om andra beter sig dåligt mot dig eller inte kan show up på samma vis - respektera att det är vad den här personen kunde ge dig. Varken mer eller mindre.


Det är inte sexigt att forcera, jaga eller försöka manipulera sig in i någons hjärta - det enda det signalerar är att du, precis som den du är, inte är värdig äkta kärlek.-Dejtingvärlden är tuff, ibland är vi sårbara och blir sårade istället för omfamnade. Det är en del av det - det viktigaste att ha med sig på resans väg att att röra sig framåt med kärlek och ljus i hjärtat. Avundsjuka, stolthet, bitterhet eller att slå ner sig själv gynnar ingen och allra minst dig själv. All styrka och mod till dig som försöker!


Kram

Comments


bottom of page