top of page

Manipulerar han mig? En handbok i mäns svartkonster & hur du avvärjer dem - Del 1


*djupt andetag*


Det här inlägget kommer att handla om hur människor, medvetet eller omedvetet, manipulerar andra människor de pratar med eller dejtar - över text. Jag kommer att använda en manlig motpart då det makes most sense to me, men som ni vet är det bara att byta ut kön efter eget tycke och smak.


Nu för tiden sker en stor del av vårt dejtande online, över text. Tinder, instagram, facebook, snapchat... ibland bara för att vi är uttråkade, ibland för att vi spanar ragg likt vi tidigare gjorde längst väggen på dansbanan, och ibland för att vi genuint vill ha en ny relation. Och ibland alla tre på samma gång. Oavsett vad vi söker behöver vi kommunicera via text i en eller flera chatter, det spelar ingen roll om du hänger på tinder eller träffade någon på stan. Du kommer att ha kontakt med personen över text för att lära känna och stämma träff. Allt det som sker naturligt när vi ses öga mot öga måste alltså kommuniceras helt utan kroppspråk, tonfall, energier och ögonkontakt. Och hua mig... om vi människor är dåliga på kommunikation irl så har vi inte den blekaste om vad vi sysslar med online.


Men de metoderna jag ska presentera för er är inte bara applicerbara på potentiella ragg utan kan även passa in på vänner eller partners vi varit tillsammans med länge. Här och nu kommer jag dock att fokusera på att avkoda relativt nya människor i vårt liv, se rätt och slätt framför er: tinderragget.


Även fast de flesta av oss är hyggliga och helt vettiga individer händer något när vi dejtar online. Att vara "rak och rättfram", något som upplevs helt j*vla rimligt i verkligheten, får dig att upplevas som desperat psykopat i en tinderchatt. Och de där ohälsosamma typerna som manipulerar är ganska enkla att känna igen när man träffas på en bar, men inte lika lätta att göra sig av med efter några veckors textande. Så att ge sig ut på singelmarknaden på 2020-talet utan att vara förberedd är som att kasta sig själv åt vargarna. Men det här inlägget handlar inte om hur du manipulerar någon - det handlar om att upptäcka hur någon manipulerar dig, och ger dig tips på hur du kan hantera det. En del av vad som finns nedan kommer du säkert att känna igen - och en del andra grejer kommer du fasas över. Min förhoppningen är att du blir bättre på att känna igen toxiska beteenden när de trillar in i din inkorg så att du kan tacka för dig och gå vidare i ett tidigare stadie.Psykologiskt manipulativa metoder med coola engelska termer

& matchande stereotyper (kul va?)The Joe Goldberg

 

Vi är så vana vid att bli ignorerade, bortstötta och avvisade när vi dejtar online så när en trevlig snubbe med trevlig profilbild dyker upp och överöser oss med kärlek är det lätt att falla för tricket - jag förstår det. Men när du själv reagerar över att en person kallar dig gulliga smeknamn lite väl tidigt och relationen accelererar i en fart du inte är van vid så är risken stor att du fallit offer för en manipulativ metod som kallas för lovebombing.


Lovebombing är ett metod där ditt ragg överöser dig med uppmärksamhet och tillgivenhet för att vinna kontroll och influera ditt beteende. Det lovebombaren gör känns förmodligen ganska bra för dig (jag menar lovebombing låter ju ganska trevligt ändå) men motivet är alltid manipulation. Skillnaden från vanligt chattande där man lär känna varandra är att lovebombaren först har kranen på värme full styrka, och sedan abrupt vrider om till kallt - ett beteende som skapar ett scenario för dem där de kan kontrollera dig. De lovebombar tills de upplever att de har dig, sedan tvärbyter de till att bli svåra, elaka och i värsta fall våldsamma.


Detta beteende är oftast omedvetet - men inte något som helt friska människor sysslar med. Forskning visar att det är människor med narcissistiska personlighetsdrag som ägnar sig åt det här, och det är samma typ av person som först idealiserar dig för att senare nedvärdera dig. Psykologer såg först inte det här beteendet som signifikant för kärleksrelationer utan snarare för rekrytering till sekter. Att överösa någon med positiva förstärkningar skapar lojalitet och ett band som är svårt att klippa när man sedan går över till att bryta ner personen.


Typiska tecken på lovebombing: överdrivna gester och extravaganta presenter, besatt smicker, konstanta komplimanger över text och en förväntan på snabba svar.


Hur du hanterar lovebombing: vissa människor är grandiosa och uttrycker sig starkt, och är beteendet konstant över tid kan man finna sig i att det är hur personen är helt enkelt. Men om du har en känsla i maggropen av att beteendet känns överdrivet kan du börja med att säga att det här går lite för fort fram och sätt gränser. Men börjar du istället få en känsla av att personen först byggt upp dig på en piedestal för att sedan rasera den - då finns det bara en väg: bort. Avlägsna dig från situationen, stå emot withdrawal symptoms (japp, vi får det av uppmärksamhet också) och påminn dig om att personen inte agerar av kärlek utan att det är en psykologisk manipulation. Ta hjälp och stöd av människor runt dig, vänner, familj eller en terapeut.The Tristan Thompson

 

I filmen Gaslight från 1944 spelar Ingrid Bergman en kvinna som blir manipulerad av sin man till den gräns att hon tror hon är mentalt sjuk. Efter filmen myntades termen gaslighting och metoden går ut på att med olika medel och beteenden få sin motpart att tro att det är hen som är galen, svartsjuk eller förvirrad. En klassisk situation är att mannen (i mitt exempel men behöver som sagt inte vara det) ljuger en rätt upp i ansiktet fastän det finns bevis eller orkestrerar situationer och sen säger att det inte hänt - det är en form av emotionell misshandel och får offret att betvivla sitt eget sinne. Målet är att offret ska betvivla sig själv men tro på sin förövare och därmed bli mer beroende, mindre benägen att lämna och enklare att kontrollera.En studie i England visar att 95% av offren för gaslighting (eller coercive control som är den kliniska termen) är cis-kvinnor - även om såklart vem som helst kan falla offer för det.


Men hur hänger gaslighting ihop med tinderragg undrar ni nu? Har ni hört termern "crazy-ex-girlfriend" eller kanske har ni hört killar prata om "tjejer som är psycho"? Detta är beteenden och reaktioner från män som bekräftar att starkt uttrycka känslor är obefogade. Fast de allt som oftast inte är obefogade alls.


Scenarion då det uppstår kan vara att killen i fråga skriver med andra, har kvar tinder eller träffar andra men säger att han inte gör det - eller förminskar händelserna. När han ifrågasätts (och även om det finns bevis) kan han förneka, säga att tjejen är galen, inbillar sig, är kontrollerande, överdriver, minns fel osv. Resultatet blir att du konstant ber om ursäkt samt betvivlar dig själv och dina sinnen.


Typiska tecken på gaslighting: uppenbara lögner (så att du aldrig vet om personen ljuger eller ej, osäkerhet is key), nekande trots bevis, deras agerande matchar inte deras ord, emellanåt gör de något riktigt fint för att positivt förstärka dig (återigen, osäkerhet är deras verktyg), de beskyller dig för att göra det de själva gör - som att skriva med andra, de säger att du är galen och att andra ljuger. Klassikern "var inte så känslig".


Hur du hanterar gaslighting: fokusera inte så mycket på detaljerna i vad de gör eller säger, utan fokusera på hur det får dig att känna. Känner du dig förvirrad, betvivlar dig själv, ber om ursäkt ofta, har svårt att ta beslut, känns dig ledsen och inte som dig själv, undviker att prata om det med andra för att du inte vet hur du ska förklara vad som pågår = signaler du bör lyssna på. Backa från situationen, fysiskt och mentalt. Dokumentera bevis. Be dem förtydliga och förklara. Tro på dig själv och din version. Ta hand om dig själv för att förstärka ditt psykiska mående. Ta hjälp och stöd av människor i din närhet, vänner, familj eller en terapeut om det behövs.


The Jasper Bloom

 

Årets nykomling - but not in a good way. Breadcrumbing är att, likt häxan i Hans & Greta, lägga ut ett litet spår av smulor för att locka till sig sitt byte. I text-form är detta korta flirtiga men ej förpliktigande sms. Syftet är att "lura" in en sexuell partner som förväntar sig minimal ansträngning från killens håll. Killen sänder ut tillräckligt med sporadiska meddelanden, reaktioner på instagram, snaps osv för att hålla sig kvar i dina tankar så att du inte förlorar intresset - men för lite engagemang för att driva relationen framåt. Ofta har de exemplarisk radar för att veta när du är på väg att glida ur bild och gå vidare, så då kastar de ut en liten påminnelse om att de finns. Och när tillfället kräver så bjussar de på lite extra attention så att du verkligen tar betet. De ger dig en förhoppning om att ni kommer ses, men när du tänker efter finns det egentligen ingen anledning till att det inte redan skett.Det finns några olika anledningar till varför någon ägnar sig åt breadcrumbing och ett par av dem är att: de kanske är upptagna på annat håll men vill hålla dig varm, benching - att de inte är supertaggade men vill hålla en dörr öppen eller att det fyller deras behov av attention och ger en egoboost när du ger dem uppmärksamhet.


Det enda breadcrumbers gör är att slösa din tid, för det kommer aldrig leda någon vart. Eventuellt vill de ligga med dig, men de gör ingen effort för att lära känna dig. Kanske vill de inte ens hamna i säng med dig, kanske vill de bara fylla sin tid med något och få sitt ego struket emellanåt.


Tecken på breadcrumbing: du får en random meme eller snap utan substans, inga frågor om dig eller försök till socialisering, meddelandena är vaga - de säger att ni borde hänga men gör aldrig konkreta planer, de har inga problem med att skriva först och ofta men det händer aldrig något.


Hur du hanterar breadcrumbing: cut that mf off. Din tid är värdefull och endast människor som genuint är intresserade av dig och vill lära känna dig bör få tillgång till den. Ge personen några chanser och the benefit of the doubt. Kanske är personen bara dålig på att chatta? Absolut, testa personen genom att berätta något om dig själv eller ställ en fråga som öppnar upp till konversation. När du ger personen lite glöd har han möjligheten att antingen lägga på en gren, eller en sten. Agera därefter. När meddelande på meddelande på meddelande inte kräver ett svar, don't give one.
Oouf vilket inlägg, men dessvärre var det allt för nu vänner! Ytterligare två jäklar samt lite goda råd kommer i nästa, vi ses här!

Comments


bottom of page