top of page

Manipulerar han mig? En handbok i mäns svartkonster & hur du avvärjer dem - Del 2


Det här inlägget kommer att handla om hur människor, medvetet eller omedvetet, manipulerar andra människor de pratar med eller dejtar - över text. Jag kommer att använda en manlig motpart då det makes most sense to me, men som ni vet är det bara att byta ut kön efter eget tycke och smak. Om du inte redan läst del 1 - gör det! Och sen fortsätter vi här:Psykologiskt manipulativa metoder med coola engelska termer

& matchande stereotyper (del 2, som sagt)The Daniel Cleaver

 

De flesta känner till ghosting och har både gjort det, och fallit offer för det. Om ni inte hört termen förut är det när någon glider ur bild utan vidare, eller de där gångerna du slutat svara en kille för du inte var så sugen mer - det är också ghosting. Soft ghosting är en ny variant där man vid tillfälle, som t.ex. uttråkad eller lite dåligt samvete, fångar upp konversationen igen men utan vidare engagemang. När en person soft ghostar slutar de fråga om man ska ses, för inte konversationen vidare - men likear en bild, kollar instastories eller skickar en emoji occassionally. Soft ghosting sker oftast gradvis och är inte lika drastisk som en renodlad ghost. Först blir konversationen lite svalare, mer sporadisk och helt plötsligt är er enda kommunikation en like var 6e månad.Kom ihåg att en persons intresse av dig speglas i deras agerande - en puss-emoji eller en like på din senaste bild är inte signaler på att en person gillar dig (precis som en mini-break inte betyder sann kärlek). Om en person gillar dig kommer de att visa det, och du kommer inte att betvivla det.


MEN... don't jump to conclusions, bara för att en person inte svarar på ett tag eller försvinner ur bild betyder det såklart inte att de ghostat dig. Testa skriv igen. Om de återkommer snabbt, med en ursäkt och kompenserar dig är det bara att tralla vidare. Människor har sina liv, sina jobb, sina issues det handlar inte alltid om dig.


Soft ghosting är egentligen inte en psykologisk manipuleringsmetod - det är ett verktyg för människor som kanske inte vill eller vågar vara raka och säga att de inte är intresserade. Det är personer som inte är tillräckligt taggade på dig för att investera, men de har ett påträngande samvete och känner inte heller att de är redo att vara raka eller klippa helt. Typiskt beteende om man är lite halvbekanta eller kompisar, man vill kanske ha en viss kontakt men inte så mycket som du egentligen hade önskat.


Tecken på soft ghosting: korta ointresserade svar, många timmar eller dagar mellan svaren, initierar inte konversation, en like då och då.


Hur du hanterar soft ghosting: bara du bestämmer ditt egna värde och vad som räcker för dig, när en person drar sig undan betyder det inte att du ska ge mer, låt människor matcha din energi - om de inte gör det. Gå vidare. Det finns så många fler fiskar i dammen, ägna dig inte åt ett spöke.The Adinator

 

En player hör sällan av sig först, men svarar snabbt och är glad och rolig när du hör av dig. Han ger dig positiv förstärkning när du hör av dig - han belönar ditt beteende. Du hörde av dig: du får belöning i form av hans uppmärksamhet och komplimanger som får det att kännas bra (så du vill göra det igen). När du ställer krav eller skriver för mycket förstärks du istället negativt, du får ingen belöning utan istället "bestraffning" i form av tystnad. Snart lär du dig att när du är rolig och glad får du belöning, när du ställer krav eller försöker ta relationen vidare får du bestraffning.


En player jagar aldrig om han inte får det han vill ha, utan istället ägnar han sig åt andra potentiella ragg. Under tiden undrar du vad det var som hände och vad du gjorde för fel. Så när det hunnit gå en tid och han dyker upp i din telefon som om ingenting har hänt, oftast med "Hej snygging, hur är läget?" blir du så nöjd och glad över att han skrev först att du genast glömt de senaste veckorna av tystnad. I detta läge vet han redan att du förmodligen kommer vänta en dag innan du svarar, men när han sen svarar direkt på ditt meddelande med pussemojis och baby är du tillbaka runt hans finger igen.Vi alla hatar att ha att göra med en player, så varför funkar det egentligen? En player bemästrar den psykologiska termen knapphetseffekt - när vi upplever en resurs som knapp vill vi ha den mer. Men när vi har all tillgång i världen är vi inte lika intresserade. Japp, det är därför vi alltid är sugna på killen som inte hör av sig, men tröttnar på killen som hör av sig hela tiden. Det är knapphetseffekten som gör att vi löper till H&M designsamarbeten, och beter oss som galna djur (well, we are) när konserter släpper begränsad mängd biljetter (bara för att två veckor senare släppa fler). När vi inte kan få något helt och hållet så vill vi ha det ännu mer. Och detta är en av förklaringarna till varför Anna-Lisa aldrig lyckas gå vidare från Adinator - hur han än beter sig.


Tecken på player: smeknamn, hjärtan och pussemojis, han svarar alltid direkt men hör aldrig av sig först, det är fokus på sex och ditt utseende, han bjuder hem dig till sig (en player vill varken imponera eller lägga en endaste slant på dig om han inte måste). Han ghostar om du ställer krav eller försöker få honom att steppa upp.


Hur du hanterar en player: du har egentligen två val, antingen spelar du hans spel med samma spelregler och playar din player (inte nödvändigtvis en bra grund för hälsosamma relationer, men underhållande). Eller så fastställer du ditt värde, dina krav och gränser tidigt (men på ett schysst och flirtigt vis, finns ingen anledning att va en bitch). Detta är ett fool proof sätt att avgöra om killen är intresserad på riktigt eller playar dig, är han intresserad så kommer han steppa upp. Är han inte intresserad kommer han försvinna. Eller så försvinner du först.


Osäker på om det är en player eller en fuckboy du har att göra med? Ta reda på det!Några sista goda råd


"Don't absorb, observe" ta inte åt dig för mycket av vad killar skriver till dig, om de dissar dig, försöker negga dig eller ghostar dig. Ingen annan utanför dig bestämmer ditt värde, absorbera därför inte deras energi eller åsikter. Observera istället deras beteenden och avgör om du tycker det är nice eller inte. När du gett honom några chanser och öppningar men får samma bristfälliga resultat - packa din lilla väska och avmatcha snubben.


Människor som "inte vill spela spelet" kommer ha svårt att träffa en partner - I'm sorry (observera att vi dock ibland gör det helt naturligt - utan att manipulera någonting alls). Attraktion förutsätter dessvärre ett visst mått av katt och råtta-lek i början, och vi behöver inte kalla det för spel. Vi kan kalla det för att vara uppmärksam på sitt egna och andras beteenden. Men man ska inte må dåligt, betvivla sig själv, oroa sig eller behöva strategera när man snackar med en kille, det ska vara kul, inspirerande och gå framåt - såklart.


Visst kan det vara underhållande att ägna sig åt playande eller manipulering, experimentera och se hur det funkar på folk. Men så länge man ägnar sig åt det lämnar man ingen plats för riktig connection med en vettig person. Har du all tid i världen och inte bryr dig om du sårar någon på vägen? Knock yourself out. Men är du ute efter riktiga relationer är det bättre att bara gå vidare. Ibland måste vi göra plats för ny energi genom att rensa ut sånt som inte uppfyller oss. 


Nu har ni förhoppningsvis ett gäng indikatorer på om killen ni snackar med försöker dra några fula tricks på er. Men också några goda råd om hur ni både kan testa hans intentioner samt hur ni fintar bort en tråkig manipulatör. Livet är för kort för att valsa efter någon annans pipa, och din energi är för värdefull för att delas ut till människor som erbjuder dig nothing in return. Värna om er själva, er energi och er psykiska hälsa! Oavsett om det gäller ett tinderragg eller en potentiell partner ska vi alltid försöka omge oss med människor som höjer oss. Inget annat.


Puss och kram.

Comments


bottom of page