top of page

Skillnaden på twin flame & soulmate: hur vet jag om jag träffat någon av dem?


OBS!! För människor som inte är så intresserade eller öppna för andlighet och spiritualitet kan det här inlägget kännas både maffigt och flummigt. Och då är den här informationen inte för dig. Men för oss andra, som är helt övertygande om att vi är på denna resa inom oss själva eller känner igen oss i beskrivningarna - det kan vara skönt att kartlägga vilka relationer som är vad, och vilka syften de fyller. Jag tyckte att det var magiskt att höra människor som gjort liknande resor som en själv berätta och känna samhörighet med dem, det bekräftar något man själv upplever. Och kan man inte över huvud taget resonera till något i detta inlägget - then this is not for you, keep scrolling.Soulmate är en term vi slänger oss med titt som tätt. Med vissa människor har vi helt enkelt en annan typ av connection än med andra. En soulmate är en person som förstår en på ett sätt som ingen annan gör. Det är trivsamt, skönt och det känns som hemma när vi träffar en soulmate. Kanske förknippar vi ordet mest med det där paret som levt ihop i 60 år som avslutar varandras meningar och ger den sista biten kaka till varandra - men en soulmate kan vara en vän, ett syskon eller en förälder också. Vi speglar varandras tankar och liv på ett sätt som känns familjärt och simpelt. Men bara för att man stöter på en soulmate behöver vi inte spendera resten av vårt liv med dem - vi kan ha flera soulmates i vårt liv. Men vi kan också ha relationer med människor som inte är soulmates - och välja att spendera resten av vårt liv med dem istället. Vi har alltid en fri vilja - och inga energier, gudar eller spirits kan rå på dem (de kan däremot guida oss mot vad som är ett mer optimalt val, men vi bestämmer själva om vi lyssnar eller ej).


När vi träffar en twin flame förändras istället vårt liv drastiskt. Många som hört talas om twin flames pratar om dem på samma sätt som om soulmates, men det är två väldigt olika ting. Twin flames är ofta av det romantiska slaget, men behöver inte vara det. Oavsett så är twin flames intensiva och livsomvälvande för oss, de kan skaka om och förändra grunden till den vi är. Twin flames handlar inte om romantik, det handlar om spirituell och själslig utveckling. När man träffar en twin flame förändras ens liv, man börjar se världen och livet annorlunda och det pushar oss till att vilja bli en bättre människa. Relationen triggar våra skuggsidor, utmanar oss, drar upp våra sår till ytan och tvingar oss deala med dem. Dem får oss att växa som människor, skiftar vårt medvetande och får oss att vilja bli en bättre själslig varelse i den här upplevelsen vi kallar livet. Och relationen går på båda håll - det utvecklar inte bara den ena parten utan resan genom en twin flame-relation är i högsta grad en spegling av varandra. På samma sätt som de triggar dig och får dig att utvecklas gör du detsamma för dem. En twin flame får oss att balansera våra feminina och maskulina energier inom oss själva.


Twin flame-relationen handlar inte bara om kärleken för varandra, utan framförallt om kärleken till sig själv. När vi kommer i union med oss själva, älskar oss själva och växer som själsliga varelser tillsammans med, eller tack vare, vår twin flame så vinner man en gåva större än något annat.


Men soulmates eller twin flames är inte, som vissa talar om, en själ som blivit delad och som på jorden blir hel när vi träffar varann. Vi är inte halvor som blir hela med någon annan. Vi är två hela människor som hjälper, speglar och älskar varandra - men vi behöver alltså inte nödvändigtvis stanna i en twin flame relation även fast vi hittat den.


Hur vet man om man träffat en twin flame?


1.

Man känner igen personen när man träffar den. Kanske har man redan stött på varandra i tidigare liv (om man nu tror på sånt) men annars kan det mest bara vara en konstig känsla av att man "vet".


2.

Vi har ofta samma barndomstrauman eller ancestral wounding som vår twin flame, vi har liknande issues vilket gör att vi triggar varandras sämre sidor och drar ut skuggorna i dagsljus. Jobbigt värre, men nödvändigt om själen ska växa och läka.


3.

Det är intensivt, känslorna är extra djupa och extra svåra att förklara. Det är jobbigt, djupt och svårt. En relation med en twin flame är ingen dans på rosor. De tvingar oss ta tag i saker, så att vi kan växa till större människor.


4.

Man gör slut. Separation är snarare regel än undantag i det man kallar för twin flame journey - men jobbar båda två med sig själva och gör sin egna själsliga resa är sannolikheten stor att man hittar tillbaka till varandra. Eller så gör man inte det, kanske väljer man en enklare relation där man inte triggas eller behöver deala med skiten - så att säga.


5.

Oavsett om man är tillsammans eller inte, befinner sig i separation eller inte pratar så upplever man i en twin flame journey ett mycket starkt band. Magnetiskt, telepatiskt, universellt - hur mycket man än vill gå vidare eller glömma så är det som en band som fysiskt drar i en. Men bandet upplevs mer själsligt snarare än romantiskt - även fast det såklart kan vara båda två.


Sophie Saint Thomas skriver för Allure:


It might feel (or might have felt) like a cosmic spark when you meet your twin flame. They may bring up some of the most challenging lessons you'll learn and will forever change the course of your life — and you'll do the same for them. The relationship will set you on the right path and will help you confront and heal unresolved wounds. Think of your twin flame as a spark, a crucial one, and someone you will always remember. However, it's not only okay but totally normal if the relationship doesn't last forever.


Om man tror på att vår själ lever flera liv på jorden brukar man tala om att twin flames kan träffa varandra på olika sätt i olika konstellationer - och kanske aldrig få det rätt så att de kan leva ihop. Det kan ta flera livstider för själar att läka sina ancestral wounds eller reda ut sina skuggsidor - då är det lättare att leva med en annan person än sin twin flame. Och känns det sorgligt så kan man trösta sig med att man kanske båda två är mer redo i nästa livstid och får det att funka då - vi människor har svårt för totala avslut och ordet "aldrig". Därför kan det vara ganska skönt att vila sig mot att det kan finnas en fortsättning, i en annan tid och rum.Hur kan jag skilja på om jag träffat en soulmate eller twin flame?


Det finns soulmates för alla, i alla människors liv. Men alla är inte på en twin flame journey och kommer inte att träffa sin twin flame i detta liv. Därför är det inget man ska leta efter eller vänta på - kommer det till dig så se det som en gåva. Även fast det är tungt, svårt och utmanande - du har blivit utvald att levla upp. Att växa själsligt. Det är en jäkla utmaning, men klarar man det så är du och ditt liv förändrat för alltid, oavsett om personen stannar kvar i ditt liv eller ej.


Tecknen på att man träffat en twin flame är ganska lika soulmate, med skillnaden att twin flames är mer intensiva, mer jobbiga. I båda relationerna har man en starkt band och kan känna sig connected även fast man inte är närvarande i varandras liv. Men för en soulmate fluktuerar intensiteten och bandet kan klippas, i en twin flame relation är intensiteten konstant och bandet klipps aldrig - däremot kan man välja att leva separerade och med någon annan. Men bandet består. Dessutom upplevs en soulmate-relation på en body, mind & soul nivå medan twin flame upplevs som body, mind, soul & celestrial (eller universell) nivå.


En tredje typ av relation: den karmiska


Det finns en tredje typ av relation man talar om inom andlighet - den karmiska. Karmiska relationer är också högst intensiva och kan misstas för soulmate eller twin flame. Karmiska relationer triggar också våra sår och skuggsidor. De är fyllda av en enorm passion, men är helt omöjliga att underhålla och behålla. Det är inte meningen att karmiska relationer ska hålla - det är meningen att vi ska lära av dem. Klassiska mönster är on-off-relationer, och trots att man skadar varandra verkar man inte kunna släppa taget. Relationen kantas inte av kärlek, utan av passion. Man kan känna sånt starkt band att man inte tror man ska kunna överleva utan personen - och eftersom det känns så perfekt är det helt omöjligt att förstå varför man inte kan få det att funka.


Tecken på att du hamnat i en karmisk relation


1.

Emotionell berg-och-dalbana. Minsta lilla utmaning blir ett enormt berg att klättra över, ett litet bråk känns som jordens undergång. Alla relationer har upp och nedgångar, men i en karmisk är det branta toppar och dalar.


2.

Codependency. Du kan känna dig beroende, de upptar alla dina tankar och känslor. Du kan känna dig som en missbrukare och får abstinens efter din partner. Oavsett hur många röda klockor som ringer kan du inte motstå att stanna kvar.


3.

Karmiska relationer är ofta toxiska och inte balanserade. En person kan kämpa och göra allt i sin makt för att göra den andra parten nöjd medan den andra parten ger brödsmulor tillbaka.


4.

Rädsla för vad som händer om det tar slut. Det är alltid läskigt när en relation tar slut, men i en karmisk relation kan man uppleva att det är enklare att stanna kvar i relationen för att man är så rädd för vem man blir om relationen tar slut.


Skillnaden mellan karmiska relationer och soulmates/twin flames är att de karmiska relationerna lär dig om andra människor, och om världen. Medan soulmates och twin flames hjälper dig lära om dig själv och ditt egenvärde. Alla tre typer av relationer finns till för att ge oss kunskap, för att göra oss mer upplysta och för att vi ska förstå mer. Ibland talas det om att man behöver ha något eller några karmiska relationer för att lära - så att vi blir mer redo för relationen med vår soulmate eller twin flame. Annars hade vi gjort våra misstag med dem, och det vill inte universum. Ett ganska fint sätt att se på det tycker jag. Varje relation förbereder och lär oss något inför nästa. Helskotta vilken expert man blir tillslut om man faktiskt tar tillvara på alla lärdomar (istället för att upprepa dem, men det kan man såklart ägna sig åt också om man känner för det).Jag fascineras mycket av twin flame journeys och soulmate-connections och tycker framförallt att det fantastiska och intressanta ligger i hur de utvecklar oss själva själsligt. Men också att de ger en alternativ bild av vad kärlek och relationer är, till den syn vi annars matas med från Hollywood, Harlequin-böcker och diverse pop-låtar. Kanske handlar inte kärlek om uppoffringar och att älska utanför sig själv, eller om vad andra kan tillföra oss - som trygghet, njutning, stabilitet, sällskap eller något annat.


I don't know about you, men jag personligen trivs helt klart bättre i sällskap med den andliga synen på kärlek. En ganska öppen syn där människor kommer och går, vissa gör mer intryck än andra, och vissa bär vi med oss i hjärtat i resten av vårt liv. Även fast vi kanske delar vardagen med någon annan, i en annan typ av kärlek. En ganska hälsosam syn dessutom, där man inte binder upp sig till att en person är rätt för alltid, utan där alla relationer man har fyller ett syfte på ens egna själsliga resa. Och detsamma på andra hållet såklart. Tror jag hunnit trigga igång både det ena och det andra i diverse sällskap jag haft genom åren..


Funderar ni på bakgrunden till teorin? Tveka inte att söka er egna information på ämnet, teorin om soulmates och twin flames har sin grund i det antika Grekland, och moderna neuroforskare talar om karmiska relationer i sin forskning så sent som i vår samtid. Man kan prata om termerna inom esoteriska trosystem, inom new age och inom tarot. Men man kan även läsa om dessa typer av relationer i böcker, se dem på film (The Notebook - kom igen) men mest intressant är det så klart när man får uppleva dem själv i sitt egna liv. Ibland tror man inte på saker förrän man har dem rätt framför näsan, helt enkelt.

Comments


bottom of page