top of page

The power of letting go: när det är dags att säga hejdåIgår började jag min dag med ett träningspass och sedan fastnade jag framför denna video. Det är den vietnamesiska munken Phap Dung som talar utifrån Thich Nhat Hanh's lära om mindfulness och zen.


Jag rekommenderar er verkligen att titta och lyssna, jag blev varm i själen av den dryga timmen. Men vill ni istället läsa är ni välkomna att stanna här. Jag tänkte nämligen fånga det som jag tog med mig från videon, och fylla på med lite egna tankar.
Varför är det viktigt att kunna säga hejdå?Livet är förgängligt. Ingenting varar för evigt - allting har ett slut.


Även om det kan kännas läskigt eller rent obehagligt att tänka tanken, så blir vi lite mer fria om vi kan lära oss leva med att allt har ett slut. Bra låtar, filmen på bio, sommarlovet, ovädret, känslor, resor, relationer - ja till och med livet i sig. Allt har sin gång. Ingenting är konstant.


Om vi övar på att låta saker komma till oss lika mycket som vi övar på att släppa saker från oss så blir det inte bara enklare att leva utan också mer trivsamt. Det är när vi krampaktigt håller tag i saker vi känner mer smärta, mer motstånd. Processen kan bli utdragen, kanske börjar vi älta och ångra. Eller så ägnar vi oss förtvivlat månad efter månad, år efter år med att försöka få tillbaka det vi en gång hade. Fastän vi vet att det aldrig kan bli som det en gång var.


Att fastna i det förgångna och försöka förstå varför det blev som det blev, eller spendera för mycket tankar kring vad som väntar på oss i framtiden hjälper oss inte att bli mer fria. Det håller oss fast, inkapabla till att leva här och nu. När vi genom acceptans och varsevarande* befriar oss från saker, situationer eller människor blir vi också fria från negativa förnimmelser.


Våra steg på jorden blir lite lättare.


*Att släppa taget handlar också om att låta saker få ske, betrakta dem som dem är och låta dem vara. Att inte reagera på impuls, att inte försöka kontrollera. Att lägga märke till något men låta det få vara som det är.


Om vi låter saker glida ur vårt liv när det är dags, lyssnar på vår inre röst som viskar att tiden runnit ut, säger hej då med respekt, ömhet och en öppenhet - då stänger vi inte nödvändigtvis en dörr. Kanske är det istället mer så att vi öppnar en.Kraften som genereras av att säga hejdåPower - eller på svenska - makt eller kraft. Något vi vill generera. Kanske vill vi generera pengar, status, politisk makt, kändisskap eller mer resurser. Kanske spelar denna längtan in när vi stannar kvar i en relation, på ett jobb eller annan situation. Vi är så rädda för att förlora vår power och vår förmåga till att generera ännu mer power.


Men för en person som vandrar den spirituella vägen handlar power, makt eller kraft om något helt annat än pengar, status eller kändisskap. Phap Dung berättar att spirituell power framförallt handlar tre aspekter:Medkänsla


Visdom


FrihetNär vi agerar utifrån medkänsla, har insikt eller förståelse och lever i sann frihet besitter vi den högsta av power - eftersom att vi kan agera och verka i världen utifrån vår bästa förmåga, både för oss själva och för andra.


Phap Dung väljer att fokusera på den sista punkten, känsla av frihet i sitt tal, och det ska även jag i mitt inlägg.


För frihet är effekten av att släppa saker. Vi frigör oss från det fängelse som våra tankar eller känslor kring ting eller människor åsamkar oss. För att leva fria så behöver vi kunna släppa saker. Och vi behöver kunna göra det i rätt tid.


När vi säger hejdå blir vi egentligen rikareMänniskor kan se ut att ha mycket power - de kan ha stort inflytande eller mycket pengar - men i slutändan kan den typen av power leda till frestelser. Pengar, kändisskap och sex är olika typer av makt eller power som har som en fiskekrok i sig. Vi blir aldrig mätta. Begäret växer sig större och vi vill bara ha mer. I värsta fall kan denna typ av power leda till besatthet, perversioner eller ett utövande av makt som skadar sig själv eller andra.


Jag behöver nog inte ens ge exempel på när det skett i verkligheten.


Men därför är det inte en så god idé att utgå från denna typ av power när vi tar beslut om vi ska säga hejdå eller ej. I vår del av världen och enligt vårt sätt att leva och undervisa i skolan lär vi oss mer så att vi kan skaffa oss mer. Sen jobbar vi mer så att vi kan skaffa oss ännu mer. Vi lever i scarcity mindset där power handlar om att generera pengar, bli VDar och kontrollera marknader. Det är vår version av growth.


Den spirituella powern ligger istället i att ge, frigöra, släppa ifrån oss - inte ackumulera mer. Kraften ligger helt enkelt i att frigöra sig tankar och föreställningar, frigöra känslor, saker, människor, begär. När vi frigör oss blir vi fria. När vi ackumulerar blir vi egentligen mer fängslade.


Enligt den spirituella tron ser growth i stället ut såhär:


Vi lär oss något, det hjälper oss, vi släpper taget.


Vi träffar någon, vi lär oss något, vi släpper taget.


När vi ackumulerar oss mycket nytt (som spirituell kunskap t.ex.) måste vi också gå försiktigt fram. Annars är risken stor att vi blir dogmatiska, att vi inte håller vårt sinne öppet utan låser oss i en sanning. Samma sak med relationer. Låser vi oss vid relationen är vi illa ute. Utmaningen är alltid att våga släppa taget, att våga vara fri, att inte krampaktigt hålla fast. Vi genererar sann power, sann kraft när vi inte hålls fast eller kontrolleras av begär eller falska föreställningar.


Sann kärlek är att älska någon på ett sådant vis att hen känner sig fri.
Så vad är det vi ska säga hejdå till?Begär, cravings eller hängivenhetAllt i den här kategorin handlar om anförskaffning. Det kan vara något så simpelt som choklad eller mer komplext som föreställningar eller girighet. Att vilja ta den bästa platsen på bussen hamnar i den här kategorin, att vilja ha de snyggaste tjejerna, den dyraste bilen eller flashigaste titeln. Allt som handlar om att gripa tag i något. Även stolthet platsar här, vi vill hålla tag i stoltheten - inte släppa ifrån oss ett förlåt.


Det här är en kategori som inte allt för ofta försätter oss i särskilt mycket lidande, men om man inte är försiktig kan det subtila i den här kategorin leda oss fel.


Det finns subtila begär, men det finns också krävande, påtryckande begär. Beroenden, besatthet, uppmärksamhetsbehov. Det kan gränsa till mental ohälsa. Sexuella begär är ett exempel på stort problem i vår samtid. Det är inte helt ovanligt att människor med mycket makt frestas till att missbruka den makten - och den drivande kraften i den här kategorin är den mest primala. Den är otroligt stark.


Men när vi har förmågan att släppa taget om begär, inte låta frestelsen vinna - när vi är så pass mentalt starka att vi kan avstå från frestelser. Då genererar vi frihet och sann power.
Ignorans eller falska föreställningarVår syn på oss själva, vår syn på världen. Att låsa sig vid att något är som det är - är farligt. Vi vet egentligen ingenting. Desto mer vi förstår att vi inte vet, desto klokare är vi.


Vi kan tro att äga ett bankkonto är sann lycka, att se siffran bli högre varje månad. Vi kan tro att en viss religion är den enda sanna livsåskådningen och vägen till lycka. Att vi ska leva på ett visst sätt, gifta oss vid en viss ålder med en viss typ av person, få barn som tränar en viss sport eller bo i ett visst typ av hus på en specifik gata. Ibland kan vi tro att något gör vårt liv bättre men i verkligheten är det tvärtom. Det där jobbet med den där lönen vi är alldeles säkra på att vi vill ha kanske tar ifrån oss den kvalitetstid med oss själva eller vår familj som egentligen gjort oss lyckliga. Den där relationen vi tror är hela vår värld kanske håller oss tillbaka från vår sanna lycka.


Vi har också föreställningar om människor i vår närhet: vår mamma, pappa, förfäder, kärlekspartners, våra syskon eller barn. När vi inte släpper dessa föreställningar blir de till hinder för oss.


En annan föreställning vi har är vår lidelse. Vissa av oss kan ha ovanan att få oss själva att lida, eller skapa drama. Fråga dig själv, varför har jag behov av att befinna mig i lidelse, eller i drama? Vi behöver inte vara fria från lidelse, lidelse är en del av livet. Men kan du befinna dig i lidelsen med ett lugn? Kan du komma till freds med lidelsen? Kan du vara okej med den? Det är power.


Utvärdera dina föreställningar om dig själv - vi identifierar oss på ett visst sätt och vi håller fast i den synen för att det gör det lättare för oss att agera i världen. Men när vi har förmågan att stanna upp och rannsaka oss själva - kan vi börja se subtila sätt på hur vi boxar in oss i ett hörn. Det hindrar oss i vår spirituella resa.Efter att vi sagt hejdåNär vi vågar släppa kontrollen och sätter en person, en situation eller en sak fri - när vi övar på detachment, frigörandet av oss själva från vad det nu än må vara - då gör vi också plats för nya saker att komma in. När du är i ro med dig själv så vet du att du alltid kommer vara okej när du släpper taget - för du har dig själv att förlita dig på. När du känner tillit och trygghet inom dig själv, lever i abundance mindset, släpper kontrollen och frigör dig själv och andra - då kommer saker, situationer och människor som är menade att korsa din väg finna dit själva. Det är lagen om attraktion, lagen om energi.


Nothing good gets away. Allt som är ämnat för dig kommer att finna dig.


Var uppmärksam på när människor eller ting som du släpper kommer tillbaka, ibland är det inte för allas bästa utan ibland är det ett test för er båda. Kommer personen tillbaka pga begär, cravings.. efter din uppmärksamhet, närhet eller energi? Kommer personen tillbaka för att uppfylla sina falska föreställningar? Kanske får vi aldrig reda på varför.


Men när saker du släppt försöker ta sig tillbaka in i ditt liv så behöver du egentligen bara ställa dig en enda fråga: hur får det här mig att känna? Din känsla och dina inre förnimmelser berättar alltid för dig vad som är ämnat för dig, och vad som inte är det. Kanske behöver du göra om allt igen för att verkligen lära dig. Det är också okej. Poängen är att lägga mindre fokus på vad den andra personen känner, tycker, vill. Fundera inte över varför hen kom tillbaka, sluta vända och vrida på vad hen tänker. Sök svaret inom dig själv, den lilla rösten längst där inne vet alltid svaret. Skala bort, och släpp taget om det runt i kring dig, så kanske du hör den lite, lite tydligare.Puss.


Comments


bottom of page