top of page

Vad kvinnor (egentligen) vill ha - the male & female gazeJag kom över termen "male gaze" mitt sista år på universitetet då jag läste en kurs i etnologi - läran om människan som kulturvarelse - där man utmanar normer kring genus, klass, etnicitet, sexualitet, kropp och funktionalitet. Etnologer jobbar för att se det "stora i det lilla" och vill synliggöra större samhälleliga strukturer genom insikter om enskilda individers liv. Oerhört givande, rekommenderas.


Hur, och varför, skapas vissa sociala värderingar, normer och kulturella mönster som vi uppfattar som självklara och normala idag? Det undersöker etnologen. Och det ska vi undersöka nu, när det kommer till den omåttligt trendiga diskussionen: the male gaze vs. the female gaze.


Jag kommer att undersöka och besvara frågor som:


Vad är det som gör att en kille får mer tindermatchningar när han är mindre tränad än när han är som mest rippad?


Varför blev killarna arga och tjejerna kära när Kylo Ren's ansikte avslöjades i Star Wars?


Vad f*n är det tjejer egentligen vill ha?Det och mycket mer.The male gazeThe "gaze" syftar till hur människor engagerar med visuell media. Termen male gaze myntades 1975 av filmkritikern Laura Mulvey i essän "Visual Pleasure and Narrative Cinema" och syftar till hur skapandet av visuell konst struktureras utefter den manliga betraktaren. Från början har termen sin grund i feministisk filmteori, men nu för tiden används den friskt inom populärkulturen till att förklara internaliserade krav och förväntningar inom attraktion och dejting.


Jävligt intressant, om ni frågar mig.

Enligt Mulveys teori framställs kvinnor i den visuella berättelsen som passiva objekt med, helt sonika, det enda syftet att bli betraktade av en heterosexuell mans blick och tillgodose hans fantasi. Blicken delas in i tre typer: blicken från personen bakom kameran, blicken från karaktärerna i filmen och blicken från åskådarna av filmen. Åskådaren av filmen tvingas av dramaturgin in i denna betraktarroll oavsett vilket kön eller sexualitet betraktaren själv har. Dramaturgin är konstruerad på detta vis för att, enligt Mulveys, behaga den manliga tittaren - något som är djupt rotat i den patriarkala ideologin och diskurser. Mulveys teori är influerad av psykoanalysen (Freud och Lacan) och sammankopplas ofta med voyeurism, skoptofili och narcissism.


På vilket sätt influerar det här vår attraktion och dejtande, undrar ni? Well - the male gaze påverkar oss socialt på flera vis, t.ex. påverkar det kvinnan genom:Mäns syn på kvinnor

Kvinnors syn på andra kvinnor

Kvinnors syn på sig självaMen det påverkar även män eftersom det influerar vad män tror att kvinnor vill ha.


Pretty important stuff alltså, med tanke på att det som skildras i filmerna internaliseras i våra egna liv och påverkar våra perceptioner av andra, såväl som oss själva.


Så, teorin om the male gaze utgår alltså från början från hur filmindustrin (med betoning på Hollywood och pornografisk film) - med manliga manusförfattare, regissörer och dramaturgi - fastställer vad sexualitet är och hur den ser ut. Men även om termen myntades 1975 lever filmindustrins tradition kvar idag och uppskattade 99% av marknadens beskrivningar av sexualitet på film är anpassat efter den manliga blicken - även när filmerna görs för kvinnor.


*Paus för att andas i en påse*


Så vad innebär the male gaze rent praktiskt? Jo, det visar sig i hur kvinnor - men också män, vi kommer till det senare - porträtteras i filmer. T.ex. hur kvinnor placeras i filmer som rekvisita, kroppsdelar zoomas in och betonas vilket sexualiserar och objektifierar den kvinnliga kroppen. Detta är oerhört tydligt i filmer som The Wolf of Wall Street, amerikanska tonårsfilmer och typ.. varenda Adam Sandler film som någonsin gjorts. En super-lättsmält och visuell artikel som förklarar detta tydligt finner ni här.


Kvinnans syfte är att verka som erotiskt objekt för karaktären i filmen, och för observatören bakom skärmen. Hon kan fylla andra syften i filmen också, men inte utan att uppfylla den heterosexuella mannens fantasi. Den allmänna skönhetsstandarden är främst formad utefter den manliga blicken där kvinnan reduceras till att inte vara något annat än ett utseende utan en personlighet för sig själv - men med en personlighet som kompletterar mannen.


Det här är såklart problematisk på så många vis att jag får svindel. Och inte syftet med min artikel. Syftet med artikeln är att undersöka varför män tror att kvinnor vill ha något, som nödvändigtvis inte stämmer - och varför dem blir fundamentalt förvånade och skakade i grunden när de ser vad som faktiskt går hem. För den manliga blicken sätter inte bara skönhetsstandarden för kvinnor, utan också för män.


Tänka sig.


För när män porträtteras för att tillgodose den heterosexuella kvinnans fantasi så gör han också det efter the male gaze. Han objektifieras och sexualiseras genom inzoomade oljade bringor och breda käkben. Han är hunkig, kapabel, har stamina i sängen, tjänar pengar och kör feta bilar. Klassiska exempel är filmer som Magic Mike, Crazy Stupid Love, 50 Shades of Grey osv. Vi är betingade att tycka att Chris Hemsworth eller Ryan Gosling är den perfekta mannen, och män över hela världen vallfärdar till gymmet och sparar ut skägget för att attrahera det motsatta könet.


Men kan det vara så att männen spänner bågen, siktar pilen och ... missar target?


Självklart är det just precis så.


The female gazeJournalisten Karolina Wilde skriver:


A few weeks back, right after the Italian rock band, Maneskin had won the Eurovision, TikTok was going crazy over the band leader, Damiano David. I have never seen women all over the world collectively come together and thirst over a man since Harry Styles was first introduced to the world. And in fact, everyone has been comparing Damiano David to Harry Styles and Timothee Chalamet, the feminine, soft men that every woman has a sweet spot for.


Now, my younger brother, quite unhappily, asked me what his appeal was. As we were making lunch, he questioned, “Why is he so hot to you? He’s neither fit nor strong, doesn’t even look like a real man.” Carefully I put the knife down on the counter and turned to him, ready to give a little lesson on what women truly find attractive in a man.

Karolinas bror är långt ifrån ensam i att klia sig i huvudet över vilka män kvinnor svärmar sig kring. Ett spännande exempel är när Kylo Ren (som spelar Leias och Hans Solos son Ben Solo) ansikte avslöjas i Star Wars. Han var inte så hunkig eller maskulin som Star Wars manliga fans hade förväntat sig. Han hade långt hår och ett ganska feminint ansikte, han blev beskriven som emo hipster douche - och männen blev galna. Kylo Ren utmanade den manliga blicken och fansen undrade - hur kan Leias och Hans Solos son vara så ful, hur kan en ondskefull skurk vara en så mesig tönt. Männen blev rosenrasande.


Samtidigt som Star Wars kvinnliga fanskara kastade sig framlänges över Kylo Ren och den berömda memen "if Kylo Ren where to choke me like General Hux - I would thank him" kom till.


Intressant, eller hur?


Fler män som platsar in i kategorin förutom Kylo Ren och Damiano David eller Harry Styles är Kpop-artister - därför att dessa män utmanar the male gaze rackt på. Män tror att kvinnor söker hunkar och gym-bros och tenderar ägna sig åt beteenden som tror ska öka deras chanser för att attrahera en quality lady. Men sanningen är att den där prestigefyllda titeln, pengarna eller dyra bilen nödvändigtvis inte attraherar damer - men alltid utan diskussion andra män. Män vill imponerar på andra män. För det är blicken vi ser attraktion igenom.


Så hur kommer det sig egentligen att killar får fler matchningar på tinder när de är mindre tränade än när de är sina mest rippade jag?


Det finns otaliga studier som visar på att kvinnor inte attraheras av den livsstil eller utseende som män tror. Det finns såklart tjejer som gör det, men de senaste åren har andelen som väljer andra typer av män ökat markant. Studierna visar att hypermaskulinitet associeras mer ofta med undvikande beteenden, illojalitet, narcissism, oempatiska personlighetsdrag och aggression.


The female gaze handlar istället om vad något innebär, inte hur det ser ut. En man som framställer sig själv som mjuk, romantisk, mysteriös och känslosam blir genom the female gaze en potentiell romantisk och förstående kompanjon. Han har mer att erbjuda än en gym-bro (åtminstone när en kvinna tittar på honom genom sin female gaze).


När man började använda the female gaze inom film och visuell kommunikation handlade det mer om använda det kvinnliga perspektivet för att betona berättelsens karaktärer och känslor snarare än att kvinnor dominerade skärmen. Om den manliga blicken handlar om vad publiken ser, så handlar den kvinnliga blicken om vad publiken känner. Ett supertydligt exempel är hur den första Twilight-filmen, som skrevs och regisserades av kvinnor, skapade ett världsligt fenomen där kvinnor vallfärdade till biosalongerna. Filmen fick oss att känna saker, och fokuserade på blickar, beröring, spänning och energier mellan karaktärerna. Framförallt blev det tydligt när uppföljaren fick en manlig regissör och filmen helt plötsligt kretsade kring bitiga varulvar som sprang fort och var duktiga på att slåss - utan tröja. The female gaze hade blivit utbytt till the male gaze.


Det är tydligt även inom mode vad som är skapat för the male gaze, och the female gaze. Kläder som tights som formar rumpan, push-up bhar eller klackskor finns till för att tillgodose den manliga blicken. Mom jeans, lila läppstift och assymetriska toppar finns till för att tillgodose den kvinnliga blicken. Detsamma gäller på andra hållet. Kvinnor kastar sig inte efter den skruffa grottmannen, åtminstone inte längre.


Kvinnor attraheras till män som går i terapi, är öppna och ärliga med sina känslor, som söker och inte är rädd för att ta emot emotionellt stöd, som intresserar sig för mode, som vågar närma sig klassiskt feminina intressen - kvinnor söker efter en man vars maskulinitet inte hotas av femininitet. Förmodligen är det därför så många straighta kvinnor attraheras av och trivs med gay män.


Jag har sagt det förr och jag säger det igen, jordens straighta män hade varit illa ute om våra gay män en vacker dag vaknade upp som straight. De kan klä sig, de kan hudvård, de kan dansa, de kan inreda, de kan städa och är exceptionella terapeuter.


Kanske något att inspireras av.


MEN, ett litet varningens finger. Både the male gaze och the female gaze är toxiska och skadar våra självbilder och vår sexualitet. Jag fick hålla emot och radera många meningar när jag skrev inlägget eftersom jag konstant gled in på feminism - och hur intressant det än är så var det inte syftet med mitt inlägg. Men det finns massor mer på ämnet att utbilda sig inom och läsa på om.


Så otroligt viktigt, för oss själva, våra medmänniskor, partners och framtida barn.


En annan viktig aspekt att bära med sig är att jag inte tar hänsyn till våra genetiska och biologiska skillnader, eller andra kulturella normer. The male och female gaze är bara en aspekt av attraktion - men ack så betydelsefull.
Tills nästa gång, puss och kram!

Comments


bottom of page