top of page

Varför vill han inte ha en relation? Spoiler: det är inte han, det är du.Raringar.


Vad smärtsamt beroendeframkallande det är att dras till någon som inte har några intentioner att... typ, älska en i nöd och lust. Eller ens behandla en som en levande mänsklig varelse. Kemin är obestridlig, attraktionen likaså men hur du än vrider och vänder på dig själv väljer han dig inte. Inte på riktigt. Bara var tredje lördag klockan 2.


Varför?


Är det mannen i sig som inte är av "rätt material"? Är han omogen och inte redo för att settle down? Är han en fuckboy? Har han för mycket alternativ? Är han narcissist? Och framförallt - varför ger han allt du någonsin drömt om till bitchen Natalie efter ett andetag när du gett honom ditt allra bästa jag under två års tid?


Är du inte tillräckligt snygg, smart eller rolig? Är du inte värdig?


Och vad är egentligen grejen med den där bitchen Natalie?Varför good girls finish lastDu är smart, du är put together, du har en snygg garderob, bra jobb och tar hand om dig själv - ändå är du ofrivilligt singel. Du har sett värre tjejer få high end snubbar att fria medans du inte ens landar ett stadigt KK-förhållande. Du har allt i din ficka, är en bra tjej - så vad är det du inte har, som stöter bort potentiella friare?


Låt oss ta en funderare och studera fenomenet "nice guys". Vad är det du inte gillar med en "nice guy"?


En nice guy kanske kan älska oss i nöd och lust, men han är tråkig, han är för enkel, han är för tillgänglig. Att vara en snäll anständig person är som att erbjuda the bare minimum, den mest basic kvaliteten upp på förhandlingsbordet. Det är en-dimensionellt och erbjuder inget som lockar honom, eller världen, till mer intresse. Varför good girls finish last är precis av samma anledning som nice guys gör det - de har inte ett högt värde i våra ögon.(aka varför du fortsätter ligga med killen som inte vill göra dig till hans tjej)Oftast så kommer en kille ganska tidigt ge oss hints om, och ibland till och med rakt ut berätta, vad han vill. Skillnaden som avgör vad du är för typ av kvinna (i hans ögon) är hur du svarar. En good girl, eller en kvinna med otrygg anknytning eller abandonment issues, kommer att forma sig själv för att fylla mannens behov så att hon blir vald. Det vill säga - när han tydligt signalerar, med ord eller handling att han inte ämnar bli mannen i ditt liv. Då svarar good girlen med okej - det är okej. Jag kan va den tjejen du söker nu, välj ändå mig! Någonstans längst inne i ditt undermedvetna, gömt under en liten, men tung, sten - bor det en dröm om att han med tiden ska förändras och fylla dina behov. Dagens andra spoiler: det kommer han inte.


Enligt forskare vid Harvard University får kvinnor i allmänhet, och good girls i synnerhet, ofta inte det de önskar - just därför att dem inte verbaliserar vad det är dem vill ha. En good girl sätter inte gränser när en man uttryckligen informerar om att han inte söker seriöst, även om det egentligen, innerst inne, är vad hon vill. Anknytningen, eller abandonment issuet, gör att hon är rädd för att gå miste om mannen öht att hon ändrar på sig själv för att få honom att stanna. Hon börjar tro på det själv - nej jag vill ändå inte ha något seriöst heller. Men blir besviken och sårad när han sedan ger henne exakt det han hela tiden visat att han kommer ge - dvs ingenting (mer än respektlöshet möjligtvis). Det är vad abandonment issues går ut på - vad behöver jag forma mig själv till för att personen ska stanna? Det innebär att vi låter honom komma och gå, vi försvarar hans tradiga beteenden och svarar när han hör av sig efter två månaders tystnad som att ingenting har hänt. En good girl går med på att betala för en taxi klockan 2 en lördag, lämnar sina vänner och budar hem sig själv till honom likt uber eats - med den stora skillnaden att han inte lyft ett finger, eller ens betalat en slant - för leveransen. Vi lever på 2020-talet och det ligger inget fel i att buda sig varken hit eller dit, gör man det för sin egna skull och aldrig förväntar sig så mycket som en smula från karln i gengäld framöver - då är det bara att köra i vind.


Men bitchen Natalie gör... inte det. Hon är, förvånansvärt nog, istället en bitch. Men mer om henne längre ner.


Det är i sig inte fel att vara en good girl, men det blir fel när vi sätter en mans (eller vilken annan människa som helst) känslor, upplevelser eller förväntningar över våra egna. Vi sätter omedvetet en annan person på en piedestal över oss - och dansar efter personens pipa för att visa att vi är värdiga. Vi vill så gärna bli valda, därför att vi innerst inne inte valt oss själva. Då kan bara yttre validering bekräfta vårt värde, men det är egentligen alltid tvärtom. Den som erbjuder produkten bestämmer också värdet på sin produkt och marknadsför och distribuerar därefter. H&M väljer sitt värde, Gucci väljer sitt värde. En man kan handla på båda ställena - men vilken butik sparar han till, planerar inför och ser fram emot att besöka?Låt oss zooma in på det här med värdeskapandetEn rolex har högt värde för att den har ett högt pris. En diamant är åtråvärd eftersom det finns så få av dem. En birkin-väska har sin status för att den är svåråtkomlig. Samtliga produkter är kvalitetssäkrade och behåller högt värde över tid. Sådana ting går inte att köpa med ett drygt formulerat sms och det kommer absolut, utom alla rimliga tvivel, inte hemkört free of charge mitt i natten. Det innebär inte att vi handlar på H&M from time to time, det innebär inte att vi inte uppskattar en slafsig pizza från kvarterskrogen. Och vi är inte nödvändigtvis dåliga människor, fuckboys, omogna eller narcissistiska för det, ibland vill vi ha gratis uber eats och ibland vill vi ha finaste bordet på finaste restaurangen. För det första alternativet är vi inte villiga att varken betala i pengar eller med vår tid, för den senare så är vi det.


Det knixiga är att när vi jobbat hårt för något och tillskriver det ett högt värde - då är vi lite mer rädda om det, bär det med lite mer omsorg. Är lite mer nervösa över att slarva bort det.

En annan person kan aldrig bestämma om du är en gratis variant av uber eats eller om du är en lyxkrog - det styr du. Det handlar inte om ditt värde som människa, hur snygg du är eller hur skicklig du är i ditt yrke. Du kan vara en 10/10 men sälja in dig själv till världen som ett snabbmatshak. Det som bitchen Natalie gör annorlunda är att: när en man berättar för henne, genom sina handlingar eller ord - så tror hon honom, väger in sina egna behov eller önskningar och gör en snabb avvägning om dem stämmer överens med hennes eller inte. Gör dem inte det, inte ens lite grann, inte ens i det kortsiktiga - då säger hon nej tack och går vidare med sitt liv. Hon berättar för världen, och för män, vad hon söker och när dem inte uppfyller det - så är hon helt okej. Hon väljer aktivt bort det som inte stämmer överens med hennes egna frekvens.


Och då, mina damer och herrar, händer något magiskt.


För det resulterar i att mannen nu på naturligt vis stöts bort för att han inte vill, kan eller ämnar matcha hennes frekvens - ett fenomen vi ska vara ote-roligt tacksamma för. Eftersom det i sin tur skapar rum för dem som vill, kan och kommer göra det. Eller så höjer han sin egna frekvens och möter dig där. Oavsett vad, så försätter det bitchen Natalie i en win-win situation. Tricket är att bitchen Natalie aldrig - och jag menar verkligen det - aldrig sänker sig till hans frekvens och hoppas på mirakel. Tillåt mig upprepa: aldrig.


Bitchen Natalie berättar istället att okej - du är sugen på slafsig pizza idag och det är helt okej, men här serveras bara entrecote och du får boka en månad i förväg. Dem som vill ha slafsig pizza kan hitta den någon annanstans, eller säga - sign me up, jag återkommer om en månad iförd passande outfit och med plånboken nerpackad.


Det good girlen gör fel är att servera en entrecote och när mannen säger - alright kan jag få det här till priset av en donken deal svarar med - absolut coming right up!


Bli aldrig förvånad när mannen som fångat ditt intresse efterfrågar en slafsig pizza - han har all rätt i världen till det och det säger i sig ingenting om ditt värde som människa eller dina kvaliteter som drömpartner. Det är ditt jobb att lugnt och sansat informera om att - så inte är fallet, respectfully - gtfo.


Ibland (typ alltid) vill människor ha saker och ting den enkla vägen. Så billigt, snabbt, smidigt och friktionsfritt som bara möjligt. Det är åtminstone vad vi tror att vi vill. I det kortsiktiga får det oss att känna oss powerful, vi anförskaffar oss en känsla av makt när vi kan vira någon runt vårt finger eller cashar in ett stort belopp i en pokertävling. Känslan av kontroll och finess får oss att brösta upp oss. Men i det långa loppet blir vi mer uppfyllda när vi själva arbetar hårt för att sedan njuta av frukterna vi odlat. Vi tillskriver en kropp vi arbetat hårt på gymmet för ett högre värde på samma sätt som vi njuter mer av den dyra väskan om vi sparat ihop till den länge, eller restaurangbesöket vi väntat på i månader.


Det fungerar likadant med människor.Såååå - hur blir jag bitchen Natalie?Att bli, eller agera som, bitchen Natalie handlar i sig inte om att bete sig som en faktisk bitch. Det är bara det att människor ofta tycker att man är en bitch när man står upp för sig själv, sina trosföreställningar eller (anteckna det här) ställer krav och sätter gränser.


En man som vill tillgodose sina egna behov så snabbt, smidigt och friktionsfritt som möjligt kommer inte bli glad av krav och gränser. Något han brukar få gratis kostar helt plötsligt pengar och tid? Något han kan få på snabbmatshaket behöver han nu lägga ner arbete för?


Vem tror den här bruden att hon är?


Bitchen Natalie, faktiskt.


Det fantastiska med att vara bitchen Natalie är att: när man berättar för världen vad ens gränser är så kommer de som är villiga att möta dem utkristalliseras. När man tydligt formulerar vilka krav eller förväntningar man har för att släppa in människor i sitt liv - då kan (och kommer) helt plötsligt verkligheten svara på det. Det fina är också att vi, när vi formulerar krav och gränser, blir mästare på att sortera ut vilka människor vi vill ha att göra med. Tro mig, du kommer radera nummer, tacka nej till dejter och gå miste om en massa människor som universum har att erbjuda - människor som inte är för dig. Hur vet du att dem inte är för dig? Du har precis berättat exakt vad det är du söker och dem fyller obviously inte kravspecen. Se dig själv som ett företag - hire, fire and promote accordingly. Skulle du ge löneök till någon som försvinner i flera veckor, tar dagar på sig att svara på mail och inte levererar positiva resultat eller vill utvecklas inom bolaget? Skulle du ens låta dem sitta kvar på sin stol? Skulle du låta dem sova i din säng och äta upp din mat i kylen?


Trodde inte det.

  1. Var alltid redo att lämna en situation som inte längre håller sig inom dina ramar. Oavsett om det rör kroppslig eller mental integritet: behandla din kropp, själ och sinne med respekt. En människa som är kapabel att lämna en situation som inte uppfyller dem tillskriver sig själv ett högre värde - även i andras ögon. Du kanske inte fick killen, men du fick hans (och framförallt din egna) respekt.

  2. Ha en no-nonsense filosofi. Alla människor bestämmer hur de vill röra sig i världen, ibland behandlar någon dig dåligt - inte för att dem är dåliga människor - utan för att dem kommer undan med det. Du avgör vad människor kommer undan med i ditt liv. Var så säker på att de kommer tänja de gränserna med tiden.

  3. Tillåt inte dina känslor hålla dig kvar i en situation som du innerst inne vet skadar dig i längden. Känslor är bara känslor, extrem passion eller kemi är ofta ett resultat av inre berg-och-dalbana. Människor som är beroendeframkallande, som gör dig hög när ni ses och ger dig withdrawal symptoms när ni är ifrån varandra viftar med en stor fet röd flagga rakt i ansiktet på dig.

  4. Handlingar är det enda språk som betyder något. När en kille visar dig vem han är, tro honom - välj sedan honom, eller välj bort. Men kom ihåg att när vi väljer något väljer vi alltid bort något annat. När vi väljer en halvtaskig KK-relation väljer vi bort öppningen att lära känna en ny person (eller en stabil emotionell hälsa).
Människor, eller män i det här fallet, kommer inte att ge dig det du önskar om du inte först berättar vad du kräver, vilka gränser du har och sedan är villig att lämna situationen om det inte uppfylls. När en man märker att han kan göra både ditten och datten - och hon är fortfarande kvar? Då kommer han fortsätta göra både ditten och datten. Människor är kapabla till otroliga förändringar, uppoffringar, hårt arbete och ansträngning för saker de verkligen vill ha - alla kommer inte vilja plugga på Harvard, alla vill inte bli hockeyproffs, alla vill inte ha dig och dem kommer inte att jobba för att uppnå det - låt dem gå. För rätt person blir kravlistan ingen utmaning, utan en to-do-list (och han uppfyller den med lätta steg).


Vi alla är värda genuina relationer och ärliga intentioner. Det innebär inte att sämre förslag inte kommer att erbjudas dig, men du är den som sitter på makten att öppna den dörren - eller stänga den. Och även om det ibland känns läskigt, eller tråkigt att stänga en dörr - så är det allt som oftast det enda som krävs för att en ny ska öppnas.


You know the drill.


Puss och kram.
Comentarios


bottom of page