top of page

SOS vid humörsvackor

Man ligger där. Omotiverad, trött, less, oinspirerad. Man har en misstanke om att det är PMS som spökar, men ändå känns det som att det aldrig kommer en ny morgondag. Jobbet är tråkigt, relationen går åt helvete, man dör hellre än masar sig till gymmet och kylskåpet ekar tomt. Det spelar ingen roll att man fick det där jobbet som folk är avundsjuka på, att man har en relation när ens vänner klagar på att de är singlar, att man bor i en fin lägenhet på bästa adress. Allt. Är. Skit.


Innerst inne vet man att det bara är en själv som kan ändra sin tillvaro men man har ingen ork. Vad är det ens för mening tänker man, med nått överhuvudtaget. Man har något svagt minne där inne av något man läst i en självhjälpsbok, om att allt blir vad man gör det till. Om att energin man sänder ut är energin man får tillbaka. Inte konstigt allt är skit då, tänker man. Det känns som att man sitter i en hög med skit - hur mycket meditationsvideos man än tittar på, självhjälpsråd man försöker trycka in, optimistiska quotes om att carpa sin diem så luktar det ändå skit.


Det är lite som:Livet är trist, svårt, skavigt och dumt. Det är hela poängen. Och jag är inte ironisk - det är faktiskt poängen. Om grottmänniskorna haft det trevligt och trivsamt hade vi inte haft skyskrapor, iPhones, AC i bilen (eller ens en bil). Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder - när det skaver blir vi motiverade till att agera. Det krävs bara att någon blir tillräckligt uttråkad och tillräckligt frustrerad för att generera tillräckligt med energi och motivation för att göra något åt det. Edison uppfann inte glödlampan för att han var lycklig och nöjd, han var förmodligen fett trött på mörkret. Negativa känslor har alltså en evolutionsmässig funktion och hör till vår biologi, det är inget vi ska undvika - utan något vi ska ta vara på.


KÄNSLORNAS BIOLOGI


Känslor fungerar som ett signalsystem åt vår hjärna. Kroppens olika sinnen fångar upp information från vår omvärld, ni vet de klassiska som smak, känsel, hörsel, syn och lukt men jag vill även lägga till energier. Psykologiskt och neurologiskt tolkar vi vår värld med hjälp av sensoriska intryck, vi skapar en bild av saker och ting och det utgör också vår förståelse och perception av världen, eller saken/tinget vi upplever. För att kommunicera informationen använder hjärnan och kroppen också signalsubstanser. När vi upplever, känner och tänker så utsöndras signalsubstanser som dopamin, noradrenalin, adrenalin och serotonin. Signalsubstanserna skickar information mellan nervcellerna på kemisk väg, och vi har dem både i hjärnan och i kroppen. När sinnena fångar upp information som utgör fara för oss utsöndras t.ex. adrenalin som får hjärnan och kroppen att agera automatiskt. Pulsen går upp, lungorna ökar sin syreupptagning och musklerna spänns. Vår reptilhjärna aktiveras och frontalloben checkar ut - vi hamnar i fight eller flight-mode. Hjärnan säger: nej nej nej, ändra något!


För vår överlevnads skull så vill hjärnan att vi agerar.


Och det funkar precis på samma sätt på andra hållet. När sinnena i stället uppfattar något trivsamt (som att titta på en solnedgång samtidigt som vi sippar på ett kallt glas vitt med handen runt någon vi älskar, till exempel) då utsöndras serotonin. Vi slappnar av, pulsen går ner, vi får må-bra känslor och hjärnan säger - yes yes yes det här gillar jag, mer av det här! För hjärnan vill inte bara att vi överlever, hjärnan vill ha det gött också.


Negativa känslor är alltså något bra eftersom de visar oss att vi måste ändra på något. Det är en signal som ska leda oss mot överlevnad (och ha det lite trevligt på vägen). Men tyvärr är det så att vår hjärna utvecklas sakta, mycket saktare än vår uppfinningsrikedom. För den moderna, logiska delen av vår hjärna (frontalloben) checkar liksom ut när det kommer till grejer som har med överlevnad och mer basala ting som känslor att göra. Vår äldsta del av hjärnan (hjärnstammen och amygdalan) reagerar instinktivt och mer svart/vitt. Leva eller dö, skratta eller gråta, njutning eller ångest, kärlek eller likgiltighet. Den är programmerad för att hantera saker som uteslutning ur gruppen, fortplantning, svält och annat svårt. Se framför er en svältande grottmänniska kontemplera över om man pallar gå till Ica idag eller om man ska beställa Foodora.


Sammanfattningsvis är negativa känslor och upplevelser nödvändiga för att vi ska fortsätta utvecklas som art, och är en biologisk funktion programmerad i vår hjärna. De är naturliga, och de suger. Men om vi hanterar negativa upplevelser lite bättre kan de faktiskt bli det bästa som någonsin hänt oss (som när Edison fick glödlampan att tändas).


Låt det blir sämre innan det kan bli bättre


Kanske är du inte riktigt klar med det skaviga och obekväma. Om vi inte kan finna vår motivation har vi kanske inte det tillräckligt dåligt än. Om du tror på attraktionslagen vet du att verkligheten blir vad vi gör den till, om vi sänder ut riktigt risig energi och förväntar oss att allt ska bli katastrof. Låt katastrofen komma - sen när du sitter där dumpad, utan boende och med en anställning som löper mot sitt slut (mvh, person som gjort exakt såhär och kan intyga resultatet) då ska du se att det blir fart. Helt plötsligt går man på lägenhetsvisningar, startar eget företag, skaffar nya vänner och springer en mil på rekordtid av bara farten. Behöver jag ens nämna alla dejtinginbjudningar och härliga bonusar universum bjussar på? Så fort vi accepterar vår tillvaro, ser det positiva i det jobbiga och genererar tillräckligt med energi så kommer allt vi önskat oss som ett brev på posten (och mer därtill). Var uppmärksam när energin förändras, öppna dina ögon och se magin när den sker - desto fler små mirakel du ser, desto större mirakel blir möjliga att manifestera. Men om du inte kan hitta känslan riktigt än - sitt kvar i det en stund till, sjunk lite lägre innan du finner kraften att vända.Tvinga dig inte till bättre humör


Motsatsen till motstånd är acceptans. Så länge vi gör motstånd till något, i detta fall negativa känslor, så drar vi ut på processen. Desto mer vi anstränger oss för att må lite bättre när allt bara känns skit, desto mer motstånd gör vi mot känslorna och desto mer får vi av samma sak. Vi får det vi väljer att fokusera vår energi på, och i det här fallet fokuserar vi på bristen av bra känslor. Det är först när vi accepterar tillvaron precis som den är och skiftar vår perspektiv till att fokusera på det som är bra just nu, som vi kan attrahera mer bra känslor. Ofta uttrycker vi vad vi vill ha genom att säga vad vi inte vill ha. Men då lägger vi fokuset på bristen, inte på överflödet som finns tillgängligt för oss. Justera ditt perspektiv:


BYT: Jobbet är tråkigt, det händer ingenting och jag ruttnar bort TILL: Det är lugnt tempo på jobbet, det gör att jag har tid att leta andra jobb samtidigt som jag vilar upp mig så jag kan ge allt i nästa tjänst.


BYT: Min partner bryr sig inte om mig, han bryr sig bara om jobbet och sin deadline TILL: Han visar omtanke genom att jobba hårt för att vi ska ha det bra, hur kan jag visa att jag uppskattar honom för det idag?


BYT: Jag har blivit dumpad och kommer för alltid leva ensam TILL: Jag och X har omdefinierat vår relation och jag är nu öppen för ny kärlek i mitt liv.


Allt handlar om perspektiv, hur ser vi på den negativa upplevelsen? När vi gör motstånd håller vi oss kvar i den negativa spiralen av brist och rädsla. När vi accepterar tillvaron precis som den är gör vi plats för en positiv spiral med överflöd och kärlek.Förändra det du kan, lär dig tycka om resten och ignorera det du inte kan lära dig tycka om.


Jämför dig inte med andra. Finslipa istället dig själv istället för att vara en dålig kopia.


Fokusera på det du vill ha mer av, göd inte obehagliga saker med din energi.


Var flexibel, motstånd skapar smärta. Flyt med eller flyt runt.EN TILL SAK


Livet erbjuder oss en mängd olika saker att välja att lägga vårt fokus på. Vi kan välja och vraka av ett överflöd och med känslan (det som känns bra) väljer vi vad vi vill attrahera mer av i vårt liv. När vi fokuserar på motsatsen till det vi vill ha känner vi istället obehagskänslor. Desto mer vi fokuserar på det, desto mer obehag attraherar vi. Fokuserar vi på att vi är otillräckliga attraherar vi scenarios som får oss att känna oss mer otillräckliga. Energierna manifesteras fysiskt - vi hamnar i sammanhang och med människor som bekräftar vår vibration. Det finns inget utanför oss som aktivt försöker ge oss motstånd. När som helst kan vi välja att fokusera på något som ger oss känslor av välbehag, vi kan när som helst välja att unna oss härlig och skön träning på gymmet istället för att pina oss på ett svettigt pass. Vi kan välja att fyllas av kärlek och optimism när vi ser ett äldre par hångla på en uteservering (som ett bevis på att kärlek finns överallt och att det är aldrig är försent) istället för att värma oss för alla kära jävlar som trycker upp sin kärlek och vår egna ensamhet i ansiktet på oss. Alla upplevelser som du önskar existerar redan, de väntar bara på din uppmärksamhet. Men ta din tid för all del, dina drömmar ligger och väntar på dig hela tiden. Hur länge du skjuter upp dem beror endast på dig.

コメント


bottom of page