top of page

Varför attraherar jag toxiska människor?Förra hösten och vintern kände jag hur jag omslöts av kärlek och god energi, ljuset i människor strålade verkligen och jag kände djup tacksamhet för all kärlek jag såg. Eftersom att jag lever i enlighet med attraktionslagen var jag säker på att den yttre världen speglade min inre verklighet. Världen är inte som den är, den är som jag är. Vad jag känner inom mig själv kommer att återspeglas i min fysiska verklighet.


Därför väcktes en oro i mig, när jag denna vår tycktes dra till mig mer och mer människor som inte vibrerade på den frekvens jag ämnar befinna mig på. Det vore så klart fel att kalla dem toxiska, eller narcissister, eller psykopater - för det kan jag inte med säkerhet veta att dem är. Jag vet däremot att det är sår och barndomstrauman som döljer sig bakom deras beteenden. Precis som mina sämre sidor också har en baksida, ett facit. Men det började skrämma mig att världen omkring mig plötsligt blev en mörk, obehaglig och skrämmande plats. Den som tidigare varit så fylld av abundance och ljus. Människor är var inte längre tillförlitliga eller kärleksfulla utan ombytliga och egoistiska. Vad är det som sker inom mig för att jag ska se denna fysiska verklighet? Är vi egentligen alla bara robotar som agerar och reagerar efter invandra mönster och sår? Jag ville inte tro det.

Videos om narcissism började dyka upp i mitt youtube-flöde och jag tittade på någon av dem. Kvinnan, som levt med en narcissist, pratade om gaslighting och andra manipulativa metoder hon blivit utsatt för. Jag har aldrig fallit offer för en äkta narcissist och tackade universum för det, vilket gift det verkar vara.


Men som ett brev på posten började dem poppa upp, en efter en. Och jag insåg att det inte alltid är så enkelt att varken hinna uppfatta vad som sker, eller lyckas urskilja beteendena som youtube-videosarna om tydliga tecken på narcissism tycks utmåla. Jag blev rädd. På riktigt. Vad hände med den fina energi och frekvens jag såg i höstas? Varför dras dessa människor in i min verklighet? Vad gör jag för fel?


Så jag googlade.


Vilka människor attraheras narcissister till?


Det kom upp någon artikel om empater, om högsensitiva människor, om människor med mycket ljus i sig. Att narcissister dras till deras energi och suger livet ur dem.


Det lät värre än en Twilight film. Och resonerade inte alls med den vetenskapliga sidan av mig. Jag bestämde mig för att först och främst lämna de människor som inte ville bidra till min verklighet med positiv energi bakom mig. Jag kunde fastna i tankar om att de ville dra ner mig i sin skit, att deras begränsade tankar ville begränsa mig. Och jag vägrade. Efter den långa mödosamma och tunga vägen jag vandrat för att se solens strålar genom den täta dimman - efter den låter jag ingen dra ner mig dit igen. Inte i första taget. Och eftersom att jag lever i 2021 hade jag en fantastisk funktion till mitt förfogande, nämligen *block*.


Jag ville stänga dem ute. Låsa in i en box och kasta nyckeln. Låtsas att de inte fanns. Ta bort mitt nummer och ring mig aldrig mer.


Men jag kunde inte bli av med deras energi, den låg kvar och puttrade runt mig - och tycktes attrahera fler av samma sort. Den ena värre än den andra. I alla aspekter av mitt liv.


Vad fan är det som pågår egentligen?!? Varför drar jag till mig de här jävlarna och varför blir jag inte av med deras energi?!


Jag vände mig till den säkraste källan för vägledning - mitt inre. Och Björn Natthiko Lindeblad (igen). Han har ett sätt att plocka mig tillbaka till medvetenheten, lugnet och viljan av att förstå snarare än trycka bort. Och det behövdes bara några djupa andetag och ett kapitel i boken innan ett svar landade i min medvetenhet.


De toxiska människorna kommer fortsätta komma, fortsätta samexistera och fortsätta pocka på min uppmärksamhet. Kanske ska jag inte försöka rädda dem, diskutera med dem eller mota bort dem - kanske ska jag betrakta dem, utan att förändra, och sedan vända blicken mot något annat.


Det var en befriande och lugnande tanke. Kanske kan jag finna mig i vetskapen att de existerar i utkanten av min perception - men välja att blicka majoriteten av mitt fokus mot något annat. Att inte fastna i ältandet av vad jag gjorde fel, gjorde jag ens fel, vad dem gjorde fel eller (ve och fasa) TRO på vad dem säger. När något makes sense i vårt inre är det oftast rätt för oss, när något gör oss förvirrade är det oftast en signal från vårt higher self. Se dina känslor och förnimmelser som en gps.


Kanske kan man också ägna en tanke åt vad en dålig situation eller erfarenhet gett en, snarare än tagit ifrån en. Abundance mindset over scarcity mindset - always.


Två dagar efter min insikt landade en text i mitt flöde.


"This therapist just said 'it's not that you're attracting toxic people, toxic people aren't picky, they go to everyone, you letting them stay is the issue that needs to be worked on' and this makes so much sense than that 'you're broken that's why you're attracting broken people"


Vilken bekräftelse.


Så varför kan det te sig så att empater, högsensitiva, lightworkers fastnar med toxiska människor - den vetenskapliga versionen. Jo för att de så gärna vill hjälpa. De vill så gärna dela med sig av sitt ljus, se det fina i de skadade själarna. Man ser deras sår, man känner kanske igen dem i sig själv och man vill hjälpa till. Man vill ge. Man vill läka. Man fastnar i en limbo av minnena från hens goda sidor, men verkligheten är med hens sämre. Och så går det emot allt vad en empat är, att lämna.


Därför är det så viktigt att vi lär oss göra just det. Att lämna. Att släppa taget. När det är dags.

Jag har funderat på att skriva en lista över tydliga tecken på att du har att göra med en narcissist, men sen landade jag i att jag kanske inte pratar om narcissister här. Jag kanske pratar om narcissistiska beteenden, eller människor som är toxic för just oss just nu, kanske pratar jag om människor som vibrerar på en annan frekvens. Det gör dem inte onda, det gör dem inte till dåliga människor - det gör dem bara till fel människor för mig (eller dig). Därför blir det ingen lista, utan en uppmaning istället:


Din själ försöker varna dig på många vis. Genom yttre signaler, genom inre förnimmelser. Genom en känsla i maggropen. Genom en liten stilla viskande röst i ditt omedvetna. Låt inte attraktion, sex eller falsk passion hålla dig kvar i något som du innerst inne vet inte leder dig mot mer läkning, mer ljus, mer kärlek. Var inte rädd för att förlora en sådan människa, för du vinner dig själv.


Kom ihåg det.
Comments


bottom of page